On Swedish Eyes I publish texts about my first encounter with California, and my life in USA.

fredag, maj 11, 2007

Frukt


Innan vi akte till Kalifornien sa vi att vi skulle ata mer frukt och gronsaker har an vad vi tidigare gjort. Det finns ett rykte som sager att sadant ska vara mycket godare har, eftersom det odlas sa nara. Hittills har jag inte markt nagon skillnad.

Men nu! Sasongen har infallit for det mesta! Att ga i den lokala fruktmarknaden ar roligare an tidigare. Dels finns saker som man inte tankte pa hemma - eller som man tankte pa hemma men som faktiskt ar MOGET nar man koper det har. Avocado, mango (sota och goda) och aprikoser (inte torkade) ar nagra exempel. Andra saker ser ut och smakar som i Sverige - men de ar storre! Aven om morgonens grapefrukt var av naturlig storlek ar jordgubbar, avocado (igen) och kronartskockor markbart storre an hemma.

Det finns ocksa fler saker som man inte vagar kopa eftersom man inte har en aning om vad det ar. Det mesta ser gifitigt ut. Men det finns ocksa saker som man kanner igen - men som amerikanerna har problem med. Rabarber, t.ex. En dam undrade harom dagen vad det var. Hon trodde att det var nagot som kom fran betor. Helt klart ett stadsbarn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att grapefrukten ser stor ut när man fotar den nära...

Anonym sa...

jag känner flera här som aldrig ätit rabarber fast det säljs i alla stora mataffärer, i alla fall när det är någorlunda säsong. Helskumt! det som är så gott. men jag känner även en som påstår att rabarberpaj är en engelsk uppfinning. vad är det för idé, den är ju svensk!