On Swedish Eyes I publish texts about my first encounter with California, and my life in USA.

måndag, juni 18, 2007

Examen fran Stanford


Igar var det Fars Dag har i USA (grattis pappa!). Samma dag agde arets examensceremoni pa Stanford rum. Jag undrar om det var planerat att sammanfalla? Vad kan vara en battre Fars dags-present an att SLIPPA betala $38 000 (drygt 250 000 kr) per ar till Stanford? Det ar namligen sa mycket som det kostar att ga dar, och da ingar inte mat, husrum, bocker och annat som studenterna behover.

For att fa plats med sa mycket folk som mojligt gick ceremonin av stapeln pa arenan dar Stanfords lag i amerikansk fotboll har sina hemmamatcher. Stanford Stadium har plats for 80 000, sa aven jag och Snyggo kunde slinka oss in for att med egna ogon bevittna en sadan dar cereomi med svarta rockar och fyrkantiga hattar med tofs. Sahar i skolavslutningstider funderar jag pa om inte aven svenska universitet skulle blicka at vaster for att uppdatera sina traditioner. Ceremonin var namligen hogst uthardlig, trots tva timmar i stekande sol.

Fort tagade alla som tog examen in (inte helt okonventionellt). Skillnaden var bara "Wacky Walk": De som tog examen med en lagre universitetsutbildning (motsvarande kanske A- och B-niva pa svenska universitet) kladde enskilt eller i grupp ut sig, och paraderade sedan runt pa innerplan och vinkade till vanner och slaktingar. Har fanns t.ex. folk med stora staniolstjarnor runt huvudet, "Bill Clinton", folk i en lang rad under ett tygstycke som gjorde dem till en tusenfoting, en palm (eller en jatte-kondom, det var svart att se skillnad), nagon utkladd till rosa flamingo etc. etc. Kul att se! Killarna pa bilden hade avlanga balonger pa rygger, naturligtvis i Stanfords farger. Karnival!

T.o.m. talen var bra. Rektorn var rolig och kortfattad. Den inbjudne talaren var Dana Gioia, poet och nagon som sitter i typ Nationella Konstakademin i USA. Naturligtvis har han aven en examen fran Stanford i bagaget. Han holl ett fantastiskt tal som handlade om faran med att agna sig at enbart enkel underhallning (t.ex. dataspel) istallet for mer kravande (diskussioner, spela musik, lasa bocker bara for att man tycker att det ar roligt etc.). Det kanske later trakigt, men han var bra! Han sa t.ex. "In a society dominated by celebrity, almost everything, even the news, has been reduced to entertainment". Halleluja!

Inga kommentarer: