On Swedish Eyes I publish texts about my first encounter with California, and my life in USA.

måndag, februari 12, 2007

Havsdjur over 2 ton


I onsdags var jag med Bechtel och andra internationella bihang vid kusten vid Ano Nuevo State beach for att titta på elefantsalar. De lever hela sitt liv i haven och kommer bara upp pa stranden tva ganger om aret: Nu for att foda ungar och para sig, och en gang for att omsa skinn. Regnet oste ner bitvis, men det skulle inte gora nagot for da var djuren mer aktiva. Eller?

Nastan alla bilder som jag har fran Ano nuevo visar djur som ser strandade och doda ut. Eftersom de inte ater nagot under de veckorna som de ligger pa stranden maste de hushalla med sina resurser och ror pa sig sa lite som mojligt. Det ar viktigt att koncentrera sig pa det som ar viktigast: Damerna koncentrerar sig pa barnafodandet och sedan pa att hitta en ny lamplig partner som far ha sex med henne medan herrarna koncentrerar sig pa att mopsa sig mot och kriga mot andra herrar om damernas gunst. Precis som manniskor, alltsa.

Nar ungen ar fodd tar modern hand om den i fyra veckor. Sedan sticker hon till havs igen (efter att ha haft sex, givetvis) och ungen får klara sig sjalv. Det kanns val lagom (eller hur Elin och Sofie)? De har ungarna ar dock nagot storre an de manskliga - de heter ju inte elefantsalar for inget. En vuxen hanne vager over 2 ton. Det ar ingen som man brakar med. Jag blev anda lite besviken. Nar ett djur kallas for ELEFANTsal forvantar man sig att den ska vara annu storre. Ett solklart fall av falsk marknadsforing.

2 kommentarer:

Tommy sa...

Det måste vara lättare att vara elefantsälshanne...om de vinner slagsmålet så får de ha sex. Enkelt att färstå och förhålla sig till. I vår värld finns ju risken att honan får för sig att tycka synd om "den slagne"...vad handlar det om???

Darwin satt ur spel...det kan väl inte vara bra. Man riskerar ju att få fram...danskar!!!

Anonym sa...

Eller tyskar, glöm inte det!
Jag tycker din beskrivning låter lite som ett mellanstadiedisco. Förutom sexet då (får man hoppas.